Rätt tillagat lammkött är supergott. Det här receptet på lammfilé är från Matklubben och serveras tillsammans med en rödvinssås med choklad. Supergott! Nästa gång jag gör det kommer jag dock att använda mer choklad i såsen.
Du behöver (4 portioner):
650 g lammfilé
salt
svartpeppar
smör
0,5 dl persilja
1 msk basilika
0,5 msk timjan
1 vitlöksklyfta
1 liten schalottenlök
Gör såhär:
Sätt ugnen på 150°. Om filéerna är små och tunna kan du binda ihop dem två och två. Salta, peppra och bryn dem runtom i smör. Skölj inte ur stekpannan!
Finhacka örter och lök och bred ut det på ett eldfast fat. Rulla filéerna i örtblandningen, stick in en ugnstermometer i den tjockaste änden och skjutsa in fatet med örter och filéer i ugnen. Stek tills köttet är 60° inuti.
Ta upp köttet och låt det vila en sisådär 10 minuter innan servering. Du kan linda in det i folie så håller det värmen längre.
Du behöver (4 portioner rödvinssås):
1 dl rödvin
1 dl kalvbuljong
1,5 dl grädde
salt
svartpeppar
1 ruta mörk choklad
1 msk smör
0,5 msk mjöl
Gör såhär:
Häll rödvinet i pannan du stekte filéerna i och koka upp det. Gosa runt i botten på pannan med en stekspade eller gaffel så allt gott kommer med. Sila sedan vinskyn och häll över den i en kastrull.
Koka upp tillsammans med buljong och grädde. Smält i chokladen. Låt såsen sjuda en stund och red den sedan smör och mjöl. Smaka av med salt och peppar.
Servera köttet skuret i skivor tillsammans med såsen och t.ex. klyftpotatis samt en fräsch sallad.