En härligt mustig gryta på älgkött. Mums.
Du behöver (4-6 portioner):
600 g benfritt älgkött
2 msk smör
1,5 tsk salt
1,5 krm svartpeppar
5 dl vatten
1 buljongtärning
1 lagerblad
1,5 tsk krossade enbär
1 tsk timjan
15 små schalottenlökar/steklök
4 morötter
2 msk smör
3 msk vetemjöl
1 dl grädde
2 tsk soja
2 msk vinbärsgelé
1 msk rödvinsvinäger
hackad persilja
Gör såhär:
Skär köttet i tärningar, cirka 2×2 cm. Bryn dem i smör. Lägg över dem i en stor gryta, salta och peppra. Tillsätt vatten, buljong, lagerblad, enbär och timjan. Låt det sjuda under lock i cirka 40 minuter.
Skala lök och morötter. Skär morötterna i minde bitar. Bryn morötter och lök i smör och tillsätt dem i grytan. Fortsätt sjuda tills köttet är mört, cirka 20 minuter till.
Rör ut mjölet i grädden och blanda ner det i grytan. Smaka av med soja, vinäger och gelé. Garnera med hackad persilja och servera med kokt potatis och sallad.