Plommonkaka med vaniljkräm

IMG_3629

Du behöver (6-8 bitar):
175 g mjöl
120 g osaltat smör (jag använde saltat)
3 msk florsocker
2 äggulor
6-12 plommon
6 msk strösocker
4 ägg
2 tsk vaniljextrakt
284 ml matlagningsgrädde (jag använde vanlig)

Gör såhär:
Börja med att göra degen till skalet. Blanda mjöl, tärnat smör och florsocker i en matberedare. Kör med knivblad på hög hastighet tills du har en smulig massa.
Tillsätt äggulorna och kör igen på hög hastighet tills degen börjar likna en deg. Häll ut degen på en lätt mjölad bänk och knåda den snabbt och lätt till en boll. Försök röra den så lite som möjligt.
Kavla ut degen mellan två ark bakplåtspapper. Klä en form med löstagbar kant med degen och låt det som hänger över kanten vara kvar. Låt den degklädda formen stå kallt i 30 minuter.
Sätt ugnen på 190°. Täck degen i formen med ett bakplåtspapper och täck med baking beans om du har sådana (finns att köpa i finare köksbutiker). Grädda skalet i 15 minuter, ta sedan bort baking beans och papper och grädda i ytterligare 5 minuter.
Medan skalet gräddas kan du börja med fyllningen. Halvera och kärna ur plommonen (du behöver så många att du kan fylla skalet med dem). Lägg dem på ett fat så länge och strö 1 msk socker över dem.
Vispa lätt ägg och vaniljextrakt. Vispa ner resterande 5 msk socker och slutligen grädden.
Ta ut skalet ur ugnen, skär bort det som hänger över kanterna och minska värmen till 160°. Lägg plommonen med den skurna sidan upp i formen. Häll i gräddblandningen försiktigt så den fördelar sig jämnt mellan plommonen. Grädda i cirka 40 minuter eller tills dess att vaniljkrämen har stelnat till en tjock, dallrig massa. Låt pajen svalna helt i formen innan servering.
Servera med vispad grädde.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s