Lakrits är gott. Dammsugare är gott. Lakritsdammsugare är dubbelgott!
Du behöver (12 st):
1 färdig tårtbotten (ca 320 g)
100 g smör
2 msk kakao
ca 2 msk lakritspulver
ev. en skvätt vodka
ev. en skvätt grädde (för att runda av lite)
svart marsipan (eller ofärgad marsipan och karamellfärg)
100 g vit choklad
Gör såhär:
Smula sönder tårtbottnen i en bunke. Egentligen kan du låta smulorna stå och torka en stund (några timmar) nu. Men jag är lat. Så det gjorde inte jag. Jag smälte smör istället.
Blanda ner kakao och lakritspulver i smulorna. Smaka av! Jag hade i mycket mer lakritspulver än jag tänkt från början. Blanda ner vodka och grädde i smulorna. Smaka av igen! Avsluta med smöret; kleta ihop det till en trevlig och formbar blandning.
Rulla ut massan till 4 långa korvar. Plasta in dem och frys dem.
Färga marsipanen om du tänkte göra det själv. Jag gjorde det själv. Det kommer jag inte göra nästa gång, det är tungt. Väldigt tungt. Kavla ut den tunt och skär till kanterna så det blir rakt och fint. Ta ut rullarna ur frysen och linda in dem i marsipan. Tryckt till skarven och se till så den är nedåt. Här rullade jag rullarna i lite mer lakritspulver. Det går inte att ha för mycket lakritspulver. Plasta igen och frys en stund till.
Smält chokladen över vattenbad. Ta ut rullarna, och skär dem i 3 bitar var. Doppa ändarna i chokladen och låt dem stelna på bakplåtspapper.
Förvara dammsugarna i kylen.