Gazpacho


Den här spanska sommarsoppan behöver lagas i förväg, så den hinner bli ordentligt kall.

Du behöver (4 portioner):
1 gurka
4 stora kvisttomater
1 röd paprika
1 schalottenlök
1 stor vitlöksklyfta
10 basilikablad
2 msk rödvinsvinäger
0,5 dl olivolja
1 tsk flingsalt
2 krm svartpeppar
0,5 tsk socker
2 dl grönsaksbuljong
krutonger/torrt/rostat bröd

Gör såhär:
Skölj grönsakerna. Skala, dela och kärna ur gurkan. Klyfta och kärna ur tomaterna. Dela och kärna ur paprikan. Skär gurka och paprika i bitar. Skala och hacka schalottenlök och vitlök. Lägg grönsakerna, löken och basilikan i en matberedare. Häll i vinäger, olja, salt och peppar. Kör tills det blir en rätt så finhackad, lite tjock, röra.
Häll över röran i en skål och späd den med buljongen. Smaka av med socker, vinäger, salt och peppar.
Ställ soppan i kylskåp i 2 timmar.
Servera soppan i glas tillsammans med krutonger. Garnera med basilika och olivolja, samt eventuellt gurkstavar.
De där allra jättevarmaste dagarna kan du med fördel lägga i några isbitar i soppan. 

Lämna en kommentar