Du behöver (30-40 bullar):
1 g saffran
0,5 tsk salt
50 g jäst för söta degar
125 g smör
5 dl mjölk
1,5 dl vit sirap eller strösocker
2 ägg
0,5 burk lättkesella
ca 17 dl vetemjöl (ca 1 kg)
Russin
Gör såhär:
Stöt saffran och salt i en mortel. Smula ner jästen i en bunke.
Smält smöret i en rymlig kastrull. Tillsätt saffranet, mjölken och sirapen. Värm till 37°. Häll degspadet över jästen och rör runt tills den löst sig. Vispa upp ena ägget och rör ner det.
Blanda i det mesta av mjölet och arbeta ihop en smidig deg. Strö lite mjöl över degen och låt den jäsa under duk i 45 minuter. Sätt ugnen på 225°.
Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda den lätt (lussebullsdeg ska vara klibbig). Ta en bit deg, rulla den till en lång tåt och snurra ihop ändarna från varsitt håll så den får S-form. Lägg katterna på plåtar och låt dem jäsa under duk i cirka 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och tryck ner russin i mitten på snurrorna. Grädda i 8-20 minuter tills de blir gyllene. Låt svalna på galler.