Potatis- och purjolöksoppa

20131126-233628.jpg

Du behöver (4 portioner):
Smör
1 medelstor purjolök
5 medelstora potatisar (gärna vinterpotatis)
7 dl vatten
1 buljongtärning
5 dl mjölk
Salt
Vitpeppar

Gör såhär:
Skiva purjolöken tunt. Skala potatisen och dela den i mindre bitar så de kokar snabbare. Hetta upp smöret i en kastrull. Stek purjolöken sakta på medelvärme så den blir mjuk och börjar svettas, men inte bryns. Tillsätt vattnet, potatisen, buljongtärningen, salt och peppar. Koka tills potatisen är mjuk.
Tillsätt mjölken och koka upp. Smaka av med salt och peppar. Slå/stampa sönder potatisen med en stamp, visp eller mixer. Servera gärna med en klick crème fraîche och ett gott bröd.

20131126-233615.jpg

Lämna en kommentar