Idag gjorde jag min första löksoppa och bjöd familjen på. Värmande, mättande, billigt, lättlagat och väldigt gott. Perfekt novembermat!
Du behöver (4 portioner):
6 medelstora gula lökar
Smör
1 liter buljong (2 tärningar)
1 lagerblad
1 tsk torkad timjan
svartpeppar
paprikapulver
salt
4 skivor vitt formbröd
ca 2 dl riven vällagrad prästost
Gör såhär:
Sätt ugnen på 275°.
Skala löken och skär den i tunna skivor. Hetta upp smör i en kastrull och stek löken på medelvärme tills den blir mjuk och lite mjölkig. Slå buljongen över löken. Om du använder buljongtärningar så lös upp dem i 1 liter kokande vatten först.
Tillsätt timjan, peppar och paprika. Låt soppan puttra på medelvärme i cirka 10 minuter. Smaka av med mer peppar och paprika samt salt (saltmängden beror på buljongen).
Rosta brödet ganska hårt. Häll upp soppan i ugnståliga portionsskålar, lägg brödskivorna ovanpå och strö rikligt med ost över. Ställ in soppskålarna i ugnen och låt dem gratineras i 10 minuter, så osten smälter och får fin färg och så brödet blir gosigt.
Servera direkt ur de varma portionsskålarna och ha gärna en fräsch sallad vid sidan om.