Bästa och enklaste äppelkakan, ur Pettson och Findus kokbok.
”Det är söndag och Findus tycker att de ska laga en god efterrätt. Han plockar några äpplen som fallit ner på marken. Pettson skalar och kärnar ur dem medan katten stöter skorpor i morteln. Sedan smörjer Findus formen och lägger ner allt i tur och ordning.
– Att laga äppelkaka är ingen konst, det kan minsta muckla, tycker Findus.”
Du behöver:
6 medelstora äpplen
2 dl smulade skorpor, cirka 5 st (jag gillar att använda kardemummaskorpor)
1 dl socker
1 msk kanel
3 msk smör
0,5 dl vatten
Gör såhär:
Sätt ugnen på 200°. Skala äpplena, klyfta dem och skär dem i tunna skivor. Smörj en ugnssäker form och stöt skorporna i en mortel.
Varva stötta skorpor, äpplen, kanel och socker i formen. Avsluta med skorpor och lägg smörklickar ovanpå. Häll på vattnet.
Grädda i mitten av ugnen i 30 minuter.
Låt kakan svalna och servera den sedan med grädde, vaniljsås eller vaniljglass.