Tomat- och baconpaj

Efter att ha spelat lite för mycket Hay Day var jag sjukt sugen på att göra en baconpaj med flätat baconlock. Så det gjorde jag!

20130902-201420.jpg

Jag höftade måtten lite när jag gjorde pajen, så måtten stämmer nog inte riktigt med vad jag gjorde. Man får improvisera lite!

Du behöver (4-6 portioner):
200 g vetemjöl
125 g smör (rumstempererat)
2 msk vatten
ca 300 g små tomater
ca 1 dm purjolök
ca 280 g bacon
3 ägg
2 dl mjölk
1 dl crème fraîche
2 dl riven ost
salt
peppar

Gör såhär:
Sätt ugnen på 200°. Tärna smöret och nyp ihop det med mjölet tills det är välblandat och liknar kaksmulor. Tillsätt vattnet och knåda till en smidig deg. Du kan också göra degen i en matberedare om du vill, men jag gillar att kladda med händerna. Olja eller smöra en pajform och tryck ut degen i den. Låt den hänga över kanten på formen lite, så sjunker den inte ihop i ugnen. Pricka degen med en gaffel och förgrädda den i 10 minuter.
Halvera tomaterna och skiva purjolöken tunt. Lägg ett generöst lager tomater i botten på pajen och strö purjolöken över.

20130902-201435.jpg

Blanda ägg, mjölk, crème fraîche och ost i en bunke. Smaka av med salt och peppar – tänk på att baconet kommer att tillföra ganska mycket sälta till pajen. Häll äggstanningen över tomaterna och löken. Lägg ett lock av bacon ovanpå alltihop. Fläta om du orkar, det blir otroligt fint! Baconet kommer att krympa när det tillagas, så gör locket lite för stort. Jag flätade baconet och gjorde en kant runtom av snuttar som blev över.

20130902-201443.jpg

Grädda pajen i mitten av ugnen i cirka 40 minuter. Du kan prova att skaka på den för att se om den stelnat – när äggstanningen har stelnat är den klar. Låt den svalna och servera med en sallad. Mums!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s