Banoffee pie

20130725-213358.jpg

Jag har velat prova banoffee pie/cake ganska länge – digestive, kola, banan och grädde låter sådär helt perfekt.
Så jag bestämde mig för att prova Leilas recept, men jag gjorde lite småsaker annorlunda. Nästa gång jag gör den ska jag nog prova att göra den med mindre kola, mer banan och kanske med pajskal istället för kexbotten.

Du behöver:
400 g digestivekex
175 g smör
800 g sötad kondenserad mjölk
3 bananer
3 dl grädde
Mörk choklad och kanderade nötter till garnering

Gör såhär:
Pilla bort etiketterna på mjölkburkarna. Lägg dem i en stor kastrull och täck burkarna med vatten. Lägg på lock och koka burkarna i 2,5-3 timmar. Det är viktigt att burkarna är täckta med vatten hela tiden (annars kan de explodera), så håll koll på dem medan de kokar och se till att fylla upp kastrullen med vatten om du behöver lämna den en längre stund. Ju längre du kokar mjölken desto fastare blir kolan.
Medan mjölken kokar kan du förbereda bottnen. Sätt ugnen på 175° (varmluft är onödigt då kakan ska vara inne så kort stund).
Krossa digistivekexen i en matberedare/mixer så de blir smulor. Smält smöret och blanda ner det i kexsmulorna. Tryck ut kexmassan i en form med löstagbar kant. Tryck massan uppåt kanterna, så det blir som ett pajskal. Grädda bottnen i mitten av ugnen i 10 minuter.
Låt burkarna med mjölken svalna något när de kokat klart. Öppna dem försiktigt och bred ut kolan så gott det går över bottnen. Skiva över bananer. Vispa grädden och bred den som ett täcke ovanpå. Kyl kakan. Jag tyckte min var godast när den fått stå över natten. Garnera den sedan med hackade kanderade nötter och riven choklad. Om du vill ta av kanten från formen när du serverar rekommenderar jag att göra det när kakan kallnat helt, annars smular bara kexkanterna.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s