Schwarzwälder Kirsch-muffins till pappa

Om pappa hade levt hade han idag, 16/7, fyllt 65 år. Ofta firades han med svensk Schwarzwaldtårta, ni vet, med nötmaräng, grädde och choklad. Det tyckte han mycket om. Tidigare idag satt jag och tittade på Hairy Bikers Bakeation. De var i Schwarzwald i Tyskland och bakade riktig Schwarzwald (vilken slump!), d.v.s. Schwarzwälder Kirschtarte eller Black Forest gâteau, som är en choklad- och körsbärstårta. Så jag bestämde mig för att prova att göra Schwarzwälder Kirsch-muffins och utgick från deras recept.

20130716-234308.jpg

Du behöver (6 stora muffins):
100 g rumstempererat smör
1,5 dl socker
1,5 dl kakao
1,5 dl mjöl
1 tsk bakpulver
2 ägg
50 g fin svart körsbärsmarmelad
50 g torkade körsbär
2-4 msk Kirsch (körsbärslikör)
1,5-2 dl grädde
1 ruta mörk choklad
6 körsbär

20130716-234255.jpg

Gör såhär:
Sätt ugnen på 190°.
Blanda smör, socker, kakao, mjöl, bakpulver och ägg i en matberedare och kör ganska länge, tills det har förvandlats till en jämn, slät smet som liknar frosting. Du kan behöva öppna och putta ner smeten från bunkens kanter med hjälp av en slickepott då och då.
Koka upp marmelad, körsbär och 1-2 msk likör och låt det sjuda i 6-8 minuter tills marmeladen smält helt och de torkade körsbären har börjat svälla. Rör om då och då.
Lägg muffinsformar i en amerikansk muffinsplåt (en sådan med 6 stycken stora muffins). Klicka ut ett någorlunda tjockt bottenlager av chokladsmet i varje form och tryck till en liten grop till körsbären. Fördela körsbärsfyllningen i formarna, både bär och vätska. Klicka ut resten av chokladsmeten ovanpå körsbären så de täcks.
Grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter.
Låt muffinsen svalna helt. Droppa lite Kirsch över varje muffins – dränk dem inte, de ska bara blir lite extra saftiga och körsbäriga.
Vispa grädden och spritsa eller klicka ut den på muffinsen. Riv över choklad. Toppa med körsbär!

20130716-234325.jpg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s