Kladdigt, frasigt, sockrigt, skojigt. Maräng + mördeg = jitterbuggare!
Du behöver:
1 tsk kardemumma
2 msk + 0,65 dl strösocker
2 dl vetemjöl
100 g rumstempererat smör
1 äggvita
Gör såhär:
Sätt ugnen på 175°.
Blanda kardemumma, 2 msk socker och mjöl i en bunke. Tärna i smöret och nyp ihop en smidig deg med fingrarna. (Det är skoj att kladda!)
Lägg degen på en ganska stor bit mjölad plastfolie och tryck ut den till en rektangel, cirka o,5 cm tjock och 15×20 cm stor. Vik överskottsplasten över degen så den blir helt täckt, men utan att vika ihop den. Låt degen vila i kylen medan du gör marängen.
Blanda äggvitan med 0,65 dl socker i en rymlig bunke (marängen kommer växa ganska mycket). Sätt bunken i vattenbad och var noga med att vattnet inte kokar. Vispa marängen med elvisp i 5-10 minuter tills den är blank och fast.
Ta upp marängen ur vattenbadet. Fortsätt vispa tills marängen har tjocknat och svalnat. Du ska kunna vända bunken uppochner utan att marängen rymmer.
Ta ut degplattan ur kylen och vik upp plasten, men låt degen ligga kvar på plasten. Bred marängen över degen och rulla ihop som en rulltårta med hjälp av plasten. Om degen är stel och spricker kan du låta den ligga några minuter så den inte är så kall. Linda in rullen i plasten och kyl den i cirka 10 minuter.
Skär rullen i centimeterskivor och lägg dem på en klädd plåt.
Grädda dem i 15-20 minuter.