Du behöver (6-10 portioner):
150 g smör, rumstempererat
3 dl strösocker
3 ägg
3,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
8-10 plommon
1-2 msk strösocker
0,5 msk kanel
Gör såhär:
Sätt ugnen på 175°.
Rör smör och socker vitt och pösigt, gärna med en elvisp. Fortsätt vispa och tillsätt äggen ett i sänder. Vispa en stund till.
Blanda mjöl och bakpulver i en separat bunke och rör sedan ned det i smörsmeten.
Smöra och bröa en form med löstagbar kant och slå ner smeten i den.
Skala och kärna ur plommonen. Dela dem i bitar och vänd runt bitarna i socker och kanel. Tryck ner plommonbitarna i smeten och strö sedan lite av sockret och kanelen över.
Grädda kakan nederst i ugnen i cirka 45 minuter eller tills kakan känns fast när du sticker i den.
Låt kakan svalna en stund och servera ljummen med vaniljsås eller lättvispad grädde.
Recept från Matklubben.